Tips om niet aan te komen tijdens de feestdagen

voeding

“Ik kom altijd een paar kilo aan tijdens de feestdagen in december.”

Herken jij dit? Laat ik je dan direct uit je droom helpen. De kans dat jij tijdens de feestdagen een paar kilo bent aangekomen is namelijk heel erg klein. Ik hoor je denken “Maar de weegschaal zegt het toch echt!” Oké, ik zal je uitleggen wat ik bedoel.

Theoretisch gezien is het bijna onmogelijk

Hoeveel feestdagen tellen we in december? Vier, namelijk Sinterklaas, eerste en tweede kerstdag en oudejaarsavond. Die extra kilo’s zouden er dus in welgeteld vier dagen aangekomen moeten zijn.

Dat dit theoretisch gezien bijna onmogelijk is, leg ik uit aan de hand van de volgende rekensom. 

Fijn zo’n reserve energievoorraad

Om aan te komen moet je meer calorieën tot je nemen dan je verbruikt. Dus als jij gemiddeld genomen 2.000 calorieën per dag nodig hebt en je eet er 2.500, dan eet je 500 calorieën te veel. Deze slaat je lichaam op, zodat het altijd een reservevoorraad heeft. Dat is handig, want op dagen dat je eens iets minder eet, haalt je lichaam energie uit deze reserve. Dit zorgt er ook voor dat je niet aankomt. Zolang dit systeem in balans is, is er dus niks aan de hand. Pas wanneer je structureel te veel calorieën tot je neemt, wordt de reservevoorraad steeds groter en uiteindelijk wordt alles wat niet wordt gebruikt omgezet in vet.

Hoeveel moet je eten om 1 kilo aan te komen?

Om 1 kilo lichaamsvet aan te komen moet je gemiddeld 7.000 calorieën MEER eten dan je normale energiebehoefte. Dus bovenop jouw dagelijkse energiebehoefte van laten we zeggen 2.000 calorieën, moet je nog eens 7.000 calorieën eten.

Als we weer even teruggaan naar de feestdagen, dan zou dit betekenen dat je per dag (7.000 : 4 =) 1.750 calorieën MEER moet eten dan normaal gesproken. Dat betekent dus bijna een verdubbeling van het aantal calorieën per dag! Daar moet je echt extreem veel voor eten en/of drinken.

Hoe komt het dan dat je eind december bent aangekomen?

Hoe komt het dan dat jouw weegschaal op 1 januari zegt dat je 3 kilo zwaarder bent geworden?

Zoals ik liet zien kan dit dus bijna NIET door die 4 feestdagen gekomen zijn. Laten we dus eens kijken naar al die dagen rondom de feestdagen. En misschien wel naar de dagen gedurende het hele jaar!

“Je wordt niet dik tussen kerst en oud en nieuw, maar tussen oud en nieuw en kerst!”

Stel je bent voor de zomervakantie begonnen om wat kilo’s kwijt te raken. Dit is je met een dieet gelukt en je bent je nog steeds bewust van alles wat je (NIET!) mag eten. En dan zie je in september (!) de eerste kruidnoten in de supermarkt liggen. Ja lekker! Die neem je natuurlijk mee naar huis. En na die kruidnoten volgen de chocoladeletters. En vlak voor Sinterklaas doe je -het is tenslotte maar een keer Sinterklaas- lekker mee met de gevulde speculaas en zelfgebakken pepernoten. Met als gevolg dat je tegen 5 december geen pepernoot meer kan zien! En wanneer je schoonmoeder dan vraagt of je nog een stukje van haar zelfgebakken Sinterklaastaart wilt, zeg je uit beleefdheid “Ja lekker”, hoewel je er al niet echt meer van kunt genieten.

Pas dit principe ook toe op Kerst en oudejaarsavond en voor je het weet eet je vier maanden lang zo’n 200 calorieën per dag extra.

Laten we nu die rekensom nog eens maken.

(200 calorieën x 30 dagen x 4 maanden) : 7.000 calorieën = 3,5 kg MEER!

Je zou het niet zeggen, maar ik hou helemaal niet van rekenen of het tellen van calorieën! Maar ik denk dat deze rekensom jou wel kan helpen om je bewust te worden van je eetgedrag gedurende de laatste maanden van het jaar.

Wil jij op 1 januari niet teleurgesteld op de weegschaal staan? 

Dan heb ik nog een paar tips voor je.

Beperk je met het eten van al het lekkers tot de vier feestdagen.

Wanneer jij een gezond eetpatroon aanhoudt gedurende de rest van het jaar, dan kun je op die vier dagen gewoon eten wat je lekker vindt. Lees: wat jij lekker vindt! Eet dus NIET alles wat los en vast zit en wat je aangeboden wordt. Maak bewuste keuzes zodat jij aan het eind van de dag voldaan, maar niet misselijk je bed in duikt. Zorg dat je er van kan genieten. 

Doe meer met mate

Geniet ook tussen de feestdagen door van een pepernoot (of iets anders), maar doe dit dan met mate. Koop niet (vanaf september) elke week standaard een zak pepernoten. Ook hier geldt: wees je bewust van je eetgedrag. Zo voorkom je dat al voor de feestdagen de extra kilo’s er aan zitten en jij niet meer zorgeloos kunt genieten tijdens de feestdagen.

Laat je niet verleiden in de winkel

Al dit lekkers ligt al halverwege het jaar in de winkels omdat producenten WETEN dat wij hier gevoelig voor zijn. Zij willen een zo’n hoog mogelijke omzet te draaien! Het ligt er dus NIET omdat het allemaal zo goed voor ons is. Probeer dit in te zien en lach er om als in september de eerste pepernoten in de winkel liggen, maar laat ze daar ook nog even liggen (als je weet dat je hier gevoelig voor bent).

Zorg voor voldoende beweging rondom de feestdagen

Blijf ook wanneer het buiten koud en donker wordt voldoende bewegen. Ga lekker het bos in en geniet van de herfstkleuren, of maak gezellig met een vriendin een wandeling. Vijf keer per week een half uur matig intensieve beweging maakt al een groot verschil.

Blijf ook tijdens de feestdagen voldoende eten gedurende de dag

Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig. Maar wat ik er mee bedoel is dat het niet verstandig is om maaltijden over te slaan zodat je later op de dag meer ‘mag’ eten. Dit zorgt negen van de tien keer voor honger en de kans is groot dat je alles wat los en vast zit gaat eten. Met als gevolg dat je wellicht die extra 7.000 calorieën alsnog gaat halen!

Drink alcohol met mate

Als je het lekker en/of gezellig vindt, drink dan gerust een glaasje alcohol. Maar realiseer je dat één zo’n glaasje een hoop (lege) calorieën bevat. Wissel dus af met een glas water. Dit is niet alleen beter voor je lichaam, het zorgt er ook voor dat je de volgende dag fijner wakker wordt.

Zorg voor de juiste balans

Doe het rondom de feestdagen wat rustiger aan met je energie-inname, zodat je lichaam de tijd krijgt om de extra energiereserves aan te boren. Je hoeft niet te gaan vasten of jezelf uit te hongeren, maar luister naar je lichaam en zorg dat het de tijd krijgt om die juiste balans weer te vinden.

Help ik ben toch aangekomen! 

Ben je nu toch wat aangekomen tijdens de feestdagen, ondanks de bovenstaande tips? Realiseer je dan dat een deel van die kilo’s vaak vocht is en geen vet. Je eet vaak wat zouter waardoor je meer vocht gaat vast houden. Schiet dus niet meteen in de stress, maar pak je normale eet- en beweegpatroon weer op en voor je het weet is jouw gewicht weer normaal.

Wil jij meer grip op je voedingspatroon?

Wil jij voor eens en altijd afrekenen met dat gejojo? Zorg dan dat je gedurende het hele jaar een gezond voedings- en beweegpatroon hebt. Zo voorkom je extreme pieken en dalen en heb je gedurende het hele jaar een gezond gewicht. Dan kun je met een gerust hart ECHT genieten van al het lekkers tijdens de feestdagen!

Als leefstijlcoach help ik je om de balans te behouden. Ik coach jou naar een gezonde leefstijl met aandacht voor de drie pijlers voeding, beweging en ontspanning.

Bewust kiezen voor je eigen gezondheid: doe het! Je bent het waard!

AANBOD

Exclusief 1 op 1 coachprogramma

Ben jij klaar voor een gezonde toekomst waarin jij in je kracht staat en jij weer als jij voelt? Elke dag heb je de mogeljkheid om te kiezen voor dat wat jou gelukkig maakt, waar jij energie van krijgt. Kies jij vandaag nog voor:
  • Meer zelfliefde
  • Een fit en energiek gevoel
  • Een gezond gewicht
  • Een positieve mindset
  • Meer rust en ontspanning

Meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek!