Zorg jij voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning?

contact

RELAX

“De beste tijd voor ONTSPANNING is het moment dat je er geen tijd voor hebt.”
Sidney J. Harris, Amerikaans journalist

Als vrouw heb je soms het gevoel dat je alle ballen tegelijk in de lucht moet houden. Je wilt een goede moeder èn echtgenote èn vriendin zijn. En je wilt goed presteren op je werk. Ondertussen moet ook nog het huishouden op orde zijn: terwijl je rondjes door het bos rent, bedenk je bij wijze van spreken alvast welke boodschappen er nog gehaald moeten worden.

Wanneer er te weinig momenten van rust zijn, dan raakt de balans tussen inspanning en ontspanning verstoord. Je kunt daardoor stress gaan ervaren en dat heeft vaak een grote impact op je dagelijks leven.

Ervaar jij onbalans?

• Je hebt last van concentratie- en geheugenproblemen
• Je ervaart negatieve emoties, depressie en/of angsten
• Je hebt overdag last van ‘snacktrek’
• Je slaapt kort of wordt regelmatig wakker gedurende de nacht

Langdurige stress zorgt voor een overmatige aanmaak van het hormoon cortisol in je lichaam, dit kan vervelende gevolgen hebben voor je lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

Meer rust en ontspanning

Inzicht krijgen in wat jou (onbewust) stress bezorgt, is een essentieel onderdeel van het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Wanneer je je bewust wordt van situaties die jou stress bezorgen, kun je gericht oplossingen bedenken. Denk hierbij aan:

  • Prioriteiten stellen
  • Je eigen normen en waarden bepalen
  • Stoppen met perfect willen zijn

luister naar het fluisteren
van je lichaam,
zodat het niet hoeft
te schreeuwen

RUST

• Je bent vermoeid gedurende de dag
• Je hebt moeite met concentreren
• Je bent snel geïrriteerd en prikkelbaar
• Je voelt je somber en/of depressief

Gun jezelf rust… een ander trapt niet voor jou op de rem

Een goede nachtrust is naast gezonde voeding, beweging en ontspanning essentieel voor een gezonde leefstijl. Het lichaam en de hersenen hebben voldoende slaap nodig om te herstellen. Tijdens de slaap verwerk je alle indrukken en emoties van de dag, bovendien zorgt een goede nachtrust ervoor dat je geheugen optimaal werkt.

Meer trek door slaapgebrek

Wanneer je probeert een gezond gewicht te bereiken of te behouden, helpt slaapgebrek niet echt mee. Slaapgebrek verstoort namelijk de balans tussen het je hongerhormoon (ghreline) en je verzadigingshormoon (leptine). Je maakt meer ghreline aan en minder leptine. Hierdoor voel je je minder lang verzadigd en krijg je sneller trek. Daarom ga je, wanneer je slecht hebt geslapen, overdag vaak meer eten.

Ochtend- of avondmens?

Ieder mens heeft een eigen slaapritme. Het is belangrijk om van jezelf te weten welk ritme bij jou hoort. Ben je meer een ochtend- of een avondmens? Houd hier dan zoveel mogelijk rekening mee en zorg voor regelmaat.

Stress

Stress werkt slaapgebrek vaak in de hand, daarom is het reduceren van stress in veel gevallen het belangrijkste onderdeel van een gezonde leefstijl.

Als leefstijlcoach help ik jou om meer rust te vinden

Yoga en meditatie kunnen stress helpen verlagen

In mijn leven heeft yoga een speciale plek. Ooit ben ik met Pilates begonnen omdat ik graag wat leniger wilde worden. Wanneer ik vooroverboog kwamen mijn handen niet verder dan mijn knieën. Dat wilde ik veranderen!

Later ontdekte ik ook yoga en de rust die mij dat gaf. De combinatie van zowel werken aan je lenigheid, balans en kracht, als het werken aan een ontspannen geest werkte voor mij heel goed. Gewoon thuis, doe ik zeker twee keer per week een uur yoga. Echt een moment voor mezelf.

Net als bij wandelen helpt yoga mij om mijn gedachten weer helder te krijgen. Vaak krijg ik creatieve ideëen of kom ik tijdens een yogales met oplossingen.

Ook meditatie speelt een belangrijke rol in mijn leven. Het helpt mij om mijn intenties te zetten en gefocused te blijven op mijn doelen voor dit leven.

Mijn ervaring met yoga en Pilates gebruik ik nu als trainer tijdens de Slow Sports-lessen. Slow staat niet voor ‘langzaam’, maar voor ‘ontspannen’. Wil je weten over Slow Sports ook iets voor jou is? Lees hier meer over het lesaanbod in Nijmegen

AANBOD

Exclusief 1 op 1 coachprogramma

Ben jij klaar voor een gezonde toekomst waarin jij in je kracht staat en jij weer als jij voelt? Elke dag heb je de mogeljkheid om te kiezen voor dat wat jou gelukkig maakt, waar jij energie van krijgt. Kies jij vandaag nog voor:
  • Meer zelfliefde
  • Een fit en energiek gevoel
  • Een gezond gewicht
  • Een positieve mindset
  • Meer rust en ontspanning

Meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek!

Wil je meer weten?

 

Wil jij graag afvallen, gezonder gaan eten, meer bewegen of weer in balans komen? Of ben je op zoek naar hulp en advies om je doel te bereiken?

Neem gerust contact op via telefoonnummer 06 15 21 02 57 of stuur een mailtje naar mirjam@meermetmate.nl. We bespreken samen jouw wensen en de mogelijkheden van een 1 op 1 coachingstraject.

Een mailtje of telefoontje is geheel vrijblijvend.
Je zit nergens aan vast!