De tien voordelen van wandelen

beweging

Voldoende bewegen is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl, maar soms ervaar je een drempel om te gaan bewegen. Je ziet op tegen een bezoek aan de sportschool en je hardloopschoenen associeer je met pijn en afzien. Herken jij dit? Dan heb ik goed nieuws voor je! Er is namelijk een heel makkelijke en bovendien effectieve manier om meer te gaan bewegen: wandelen!

Wandelen; goed voor lichaam én geest

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat dagelijks minimaal een half uur matig intensief bewegen, zoals wandelen, op de lange termijn meer effect heeft op onze gezondheid dan twee keer per week (met tegenzin) een uur in de sportschool vertoeven om vervolgens de rest van de week een zittend leven te leiden.

Wandelen, en dan voornamelijk in een natuurlijke omgeving, is goed voor zowel lichaam als geest. Ik heb de tien voordelen van wandelen voor je op een rijtje gezet. Wedden dat jij na het lezen hiervan je jas en schoenen aantrekt om een stuk te gaan wandelen?

Voordat je op pad gaat heb ik nog een paar tips voor je:

  • Zorg voor goede schoenen.
  • Bouw de frequentie, tempo en duur van een wandeling rustig op.
  • Probeer te wandelen is een wat steviger tempo dan normaal voor het beste effect.
  • Gebruik een stappenteller als stimulans.

Dit zijn de 10 voordelen van wandelen

1. Wandelen stimuleert je creativiteit

Tijdens het wandelen gaan je gedachten vaak alle kanten op. Wandelen stimuleert namelijk je rechter hersenhelft waardoor je beter verbanden ziet en legt wat kan leiden tot nieuwe ideën.

2. Wandelen versterkt het immuunsysteem

Vitamine D versterkt je immuunsysteem en wordt door je lichaam aangemaakt door de huid bloot te stellen aan zonlicht. Een goede weerstand verkleint de kans op ziektes en infecties.

3. Wandelen in de natuur heeft een positief effect op je stemming

Tijdens een wandeling in de natuur maakt je lichaam de gelukshormonen endorfine en serotine aan, deze hebben een positieve invloed op je gemoedstoestand. Daardoor kom je na een wandeling vaak positiever gestemd weer terug.

4. Wandelen verbetert je concentratie en geheugen

Wandelen activeert het gebied in de hersenen dat belangrijk is voor leer- en geheugenprocessen; de hippocampus. Hierdoor verhoog je je denkvermogen.

5. Wandelen helpt om gewicht te verliezen en verlaagt diabetes

Een korte wandeling voor of na elke maaltijd houdt je bloedsuikerspiegel op peil. Voornamelijk een wandeling na het avondeten heeft een positief effect op diabetes.

6. Wandelen werkt stressverlagend 

Wandelen in de natuur zorgt ervoor dat je ontspant en meer naar binnen keert. Je focus gaat naar je innerlijke gedachten en gevoelens. Je voelt je minder gehaast en meer in het nu. Je kunt je gedachten de vrije loop laten gaan. Met als gevolg dat oplossingen zich vaak als vanzelf aanbieden of dat mogelijke obstakels minder lastig lijken. 

7. Wandelen versterkt je botten en spieren

Wandelen belast je botten, waardoor je lichaam van binnenuit de botstructuur zal gaan verbeteren. Hierdoor worden je botten sterker en ga je botontkalking tegen.

8. Wandelen is goed voor hart- en bloedvaten

Wandelen zorgt voor een betere conditie van je hart- en bloedvaten en verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte, waardoor het risico op hart- en vaatziektes afneemt.

9. Wandelen verbetert je conditie en de longfunctie

Door regelmatig te wandelen vergroot je het vermogen van je longen en zijn ze beter in staat om zuurstof op te nemen. Je krijgt direct meer energie en je conditie verbetert.

10. Wandelen activeert je darmen en verbetert je spijsvertering

Tijdens het wandelen worden je darmen geactiveerd. Een goede darmwerking voorkomt onder andere verstoppingen en zorgt voor een betere opname van essentiële voedingsstoffen.

Zie je er tegenop om meer te gaan bewegen?

Als leefstijlcoach help ik je om weer plezier te krijgen in bewegen. We kijken samen wat jij aan kan, waar je je prettig bij voelt en wat past binnen jouw dagritme.

Bewust kiezen voor je eigen gezondheid, doe het gewoon, je bent het waard!

AANBOD

Exclusief 1 op 1 coachprogramma

Ben jij klaar voor een gezonde toekomst waarin jij in je kracht staat en jij weer als jij voelt? Elke dag heb je de mogeljkheid om te kiezen voor dat wat jou gelukkig maakt, waar jij energie van krijgt. Kies jij vandaag nog voor:
  • Meer zelfliefde
  • Een fit en energiek gevoel
  • Een gezond gewicht
  • Een positieve mindset
  • Meer rust en ontspanning

Meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek!