Waarom een dieet doorgaans niet werkt

voeding

Gewicht verliezen… Op papier lijkt het niet zo ingewikkeld. Door minder energie (kilocaloriën) tot je te nemen dan je lichaam verbruikt, val je af. Een negatieve energiebalans noemen we dat.
Maar iedereen die wel eens heeft geprobeerd om af te vallen, weet dat het in de praktijk helemaal niet zo simpel is. 

Als al die andere mensen het kunnen, dan kan ik het ook

Je herkent het vast wel; je begint vol goede moed aan een diëet en bent vastbesloten er helemaal voor te gaan. Deze zomer steel jij de show op het strand! Van vrienden en familie hoor je goede verhalen over verschillende diëten. Iedereen was in no time kilo’s kwijt. Dat wil jij ook! Je kiest voor een koolhydraatarm-dieet. Als die andere mensen het kunnen, dan kun jij het ook. Je kunt best zonder pasta, brood, pizza en rijst! 

Je haalt bloemkool in huis om bloemkoolrijst van te maken en gelijk ook de ingrediënten om zelf een koolhydraatarm brood te bakken. Een goede voorbereiding is het halve werk, toch?

En inderdaad: de eerste weken vliegen de kilo’s er vanaf! Je voelt je supergoed en die bikini zit al een stuk beter. Nu nog die laatste paar kilo eraf. Even schrik je, want de weegschaal staat voor het eerst niet in de min. En dat terwijl jij je nog steeds strikt aan het dieet houdt. Hoe kan dat nou? Je besluit dat je nog iets strenger voor jezelf moet zijn en op de verjaardag van je beste vriendin laat je alle lekker hapjes en het stuk taart aan je voorbijgaan. Je neemt zelf een stuk koolhydraatarm brood mee, dan kun je tenminste nog wel iets eten…

Hoe kan dat nou, je bent juist superstreng geweest

Op het moment dat de zomervakantie begint ben je toch niet zoveel afgevallen als je zou willen. Je bent best wel een beetje teleurgesteld, want je hebt echt heel erg je best gedaan en je bent heel erg streng voor jezelf geweest. Aan jouw discipline kan het niet liggen toch?

Eenmaal op vakantie vind je dat je best wel even wat minder streng voor jezelf mag zijn. Want het maakt kennelijk toch niks uit. Die pizza in dat leuke restaurantje kan best, net als die lekker ijsjes op het strand en die lekkere hapjes tussendoor. Een beetje genieten mag best toch? Bij nader inzien smaakte dat koolhydraatarme brood ook heel vreemd en je geniet weer van dat stokbrood. Een croissantje hoort er natuurlijk ook bij. En die pasta met saus smaakte ook weer zo lekker dat je gelijk nog een keer opschept. Dit heb je echt wel even verdiend.Een dieet is dus een snelle manier om gewicht te verliezen, maar in de praktijk blijkt het geen duurzame oplossing te zijn. Het bekende jo-jo effect is in bijna alle gevallen onvermijdelijk.

Waarom het jo-jo effect onvermijdelijk is

Herkenbaar? Je bent niet de enige! Hoe komt het toch dat na het volgen van een dieet bij negen van de tien mensen het gewicht er vaak weer net zo snel aan zit?

Eerst het goede nieuws over het volgen van een dieet (maakt het niet uit welk dieet). In principe werkt op de korte termijn een dieet altijd. Een dieet gaat er namelijk vanuit dat je minder eet dan dat je lichaam aan energie nodig heeft. Dit noemen we een negatieve energiebalans. De eerste weken of zelfs maanden kun je dit prima volhouden. Je bent gemotiveerd en je houdt je strikt aan de ‘regels’. Hierdoor vliegen de kilo’s eraf.

Een dieet is dus een snelle manier om gewicht te verliezen, maar in de praktijk blijkt het geen duurzame oplossing te zijn. Het bekende jo-jo effect is in bijna alle gevallen onvermijdelijk.

Drie redenen waarom een dieet doorgaans niet werkt

1. Te streng
Nagenoeg elk dieet is gebaseerd op het uitsluiten van een productgroep. Denk aan geen koolhydraten, geen vet, geen suiker, geen brood, etcetera. En juist wanneer je iets verbiedt wordt het steeds aantrekkelijker. Ook is het sociaal gezien vaak lastig om vol te houden, bijvoorbeeld wanneer je uit eten gaat en er in bijna elk gerecht koolhydraten zitten. Dit maakt het vaak heel lastig om een dieet een leven lang vol te houden. Je zal vroeg of laat toch weer af en toe het ‘verboden’ product gaan eten. Met alle gevolgen van dien.

2. Te snel resultaat willen zien
Veel diëten beloven snelle oplossingen. Hoe fijn is dat? We zijn tegenwoordig niet meer gewend om ergens op te moeten wachten. Maar helaas is een snelle oplossing niet per definitie de beste oplossing. Je bent ook niet in vier weken te zwaar geworden, dus dan is het ook niet gezond om in vier weken al die kilo’s te verliezen. Je raakt te veel gefocust op het getal op de weegschaal en dit kan voor grote teleurstellingen zorgen met alle gevolgen van dien. 

3. Te grote verandering
Als je besloten hebt om snel gewicht te verliezen, dan kun je soms het gevoel hebben dat je vanaf nu je hele leven om moet gooien. Je stopt met snoepen, geen alcohol, geen tussendoortjes en je gaat vijf keer per week intensief sporten. 
Maar je hersenen zijn nog helemaal niet gewend aan die nieuwe manier van eten en verlangen terug naar die oude gewoontes, die nog in het systeem zitten. Dat verklaard waarom het zo moeilijk is om bij een kleine tegenslag niet te denken ‘ach nu heb ik toch alles al verpest’. Je hersenen willen heel graag weer terug naar die oude vertrouwde gewoontes!

Doe meer met mate!

Ken je die uitspraak ‘overal waar ‘te’ voor staat is niet goed voor je’? In het geval van een dieet gaat dat dus zeker op. Hoe kun je dan blijvend en op een gezonde manier gewicht verliezen? Mijn tip: stop met diëten en verander je leefstijl! Doe meer met mate!

Stap voor stap naar een gezond gewicht

Het veranderen van je leefstijl is niet iets wat je even snel doet. Het veranderen van je leefstijl gaat over het ontwikkelen van nieuwe gewoontes op het gebied van voeding, beweging en ontspanning. Ongezonde gewoontes heb je vaak gedurende vele maanden, zo niet jaren ontwikkeld. Het afleren van deze gewoontes heeft dus ook tijd nodig. 

Stap voor stap ontwikkel je een leefstijl die bij jou past. En wanneer je mindset goed is en je je steeds fitter voelt, zul je ook een gezond gewicht bereiken. Een gezond gewicht dat past bij jou, waar jij je lekker bij voelt. Bovendien kun je gewoon lekker blijven eten!

En het mooie van een gezonde leefstijl is dat je nooit meer op dieet hoeft!

Wil jij ook blijvend gewicht verliezen?

Als leefstijlcoach help ik je om je oude leefstijlgewoontes om te zetten in nieuwe gezonde gewoontes. Zo ontwikkel je een gezonde leefstijl én een gezond gewicht.

AANBOD

Exclusief 1 op 1 coachprogramma

Ben jij klaar voor een gezonde toekomst waarin jij in je kracht staat en jij weer als jij voelt? Elke dag heb je de mogeljkheid om te kiezen voor dat wat jou gelukkig maakt, waar jij energie van krijgt. Kies jij vandaag nog voor:
  • Meer zelfliefde
  • Een fit en energiek gevoel
  • Een gezond gewicht
  • Een positieve mindset
  • Meer rust en ontspanning

Meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek!